man kan kalla mig fröken X-over.
för jag älskar både sjö och snö.
årstiderna upplevs på fjäll och vatten.

Fröken X-over kallar jag mig på Instagram, men jag heter Marie Birkl.
Jag är mitt i det liv som till stor del handlar om snö och på sommaren, sjö.
En mix av allt och mycket så blir livet gott och blandat för en säsongare.

Min farfar tillhörde den celebra skara av världens första examinerade skidlärare. Namnet Birkl kom hit med honom från St.Anton Am Arlberg i Österrike på 1930-talet. Redan som liten trivdes jag bäst i fjällen och kärleken till skidåkning, berg och snö sitter väl i generna. Så deltagande på snowboard-OS, -VM, -NM och -SM satt helt perfekt för mig med sväng i benen och snö på mössan.
Men den tidiga uppväxten i Mariefred vid Mälaren,  närheten till Bottenhavet under åren i Sundsvallstrakten och sist men inte minst seglingen med familjen på många och långa seglatser runt Österjön gav mig även sjöben och smak för saltvatten.
Nu bor jag med min familj vid Storsjöns strand utanför Östersund och har fjällen på andra sidan sjön. En fin kombo med fjäll och sjö. Det bästa av två världar som går att få här i Sverige. Perfekt när segling och skidåkning är livet!

På 90-talet var jag med i Svenska Snowboardlandslaget och tävlade för landslaget på allt från SM till OS. Två VM-brons, ett par världscupsegrar, flera topp-fem placeringar och många SM-guld åkte jag hem genom åren. OS-placering? Där blev jag 10:a efter ett bra och ett sämre åk i storslalombanan. Jag reste jorden runt till höga berg, suveräna skidorter, spännande städer och böljande hav. Resor som gett mig härliga minnen och nyttiga erfarenheter i livet. Både bra och dåliga. Under en världscup-tävling 1999 bröt jag en kota i nacken, men klarade mig mirakulöst bra. Landslagstiden på snowboard var kanske den bästa skolan man kan få.

Sedan millennieskiftet har jag jobbat som yrkesfotograf på heltid. Snart har hela 20 år gått sedan jag startade min fotofirma 1997! Fotografen Marie och mitt företag Mirakel med ett axplock av  mina bilder ser du på www.sjosno.se/fotograf
Redan som 6-åring fick jag min första egna kamera och intresset för form och design har alltid varit en följeslagare på mina äventyr och i hemmet.
Nu har jag min första och största utställning med  fotokonst. I form av stilrena inrednings- och bruksföremål. Konst, form och funktion på samma gång.
Hjärtat klappar för fjäll och vintervit snö på samma gång som sjön glittrar i havsblått här hemma. Så motiven till mina nya kollektioner är givna, de är en del av livet. Där basen är snö, sjö och natur.
Året har fem årstider här i norr och det är alldeles, alldeles perfekt.
Jag vill gärna dela med mig av mina fotograferade ögonblick till er.

- Ladies and Gentlemen, låt mig presentera!


fröken Snö
Est. 2013
(F.d. mynordie Svensk Design)